Algemeen

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. En een ongelukje zit in immers in een klein hoekje;
een snee in je vinger, een gekneusde enkel, een gebroken pols, een bloedneus, een verbranding, etc.

U heeft allemaal wel eens een ongeluk(je) meegemaakt.
Dan is het prettig en plezierig om te weten wat je wel en wat je niet moet doen.
Als u de basis cursus EHBO heeft gevolgd weet u hoe u juist kunt en moet handelen tijdens deze onverwachtse situaties.

Reanimeren: red levens
Reanimatie is een combinatie van hartmassage en mond-op-mondbeademing. Hartmassage zorgt voor de bloedstroom door het lichaam. Mond-op-mondbeademing zorgt voor de nodige zuurstof. Je overbrugt tijd totdat de ambulances er zijn en voorkomt hersenbeschadiging. Stop daarom nooit met reanimeren. Blijf doorgaan totdat er iemand met een AED (Automatische Externe Defibrillator) is en/of totdat ambulancezorgverleners de reanimatie van je overnemen.

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (Defibrillatie). Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Een cursus helpt om in noodgevallen snel en goed te handelen.

Je herkent een AED aan het beeldmerk, wat je rechts op je afbeelding ziet.
AED's kom je op steeds meer plaatsen tegen. Denk bijvoorbeeld aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken.

Reanimatie in stappen

Onderstaande illustraties geven een idee van hoe reanimatie in z'n werk gaat. O.a. De Hartstichting wijst erop dat het volgen van een reanimatie- en AED-cursus noodzakelijk blijft om deze handelingen goed te kunnen uitvoeren. Deze afbeeldingen en beschrijvingen gelden als een geheugensteuntje voor mensen die een reanimatie- en AED-cursus hebben gevolgd.